Skoda maakt ons warm voor de elektrische SUV die volgend jaar in de showrooms arriveert, de Enyaq. Nu al wijden we je in de specificaties van het model in en laten we je de eerste teasers zien.

Dit wordt ’em dan, de Skoda Enyaq. De afbeeldingen tonen een elektrische SUV van liefst 4,648 meter lang. Achterin is plek voor wel 585 liter bagageruimte. De topversie kan ook als trekauto worden ingezet met als maximaal gewicht 1.200 kg. De auto krijgt een centraal display van 13 inch, naar wens te combineren met Head-Up Display.  

De Enyaq wordt Skoda’s eerste model op het MEB-platform, de bodemplaat van moederbedrijf Volkswagen voor elektrische motoriseringen. De flexibiliteit van dit platform maakt het mogelijk veel verschillende uitvoeringen te bouwen en dat doet het Tsjechische merk dan ook. 

Achterwiel- en vierwielaandrijving

De basisversies krijgen, net als de Skoda’s van weleer, achterwielaandrijving. De instap-Enyaq heeft een 109 kW (vergelijkbaar met 146 pk) elektromotor en een 55 kWh accupakket. De (nog indicatieve) actieradius ligt volgens de WLTP-meting op een mooie 340 km. Met de 132 kW motor en 62 kWh accu stijgt de range naar 390 km, terwijl een volgend model tot 500 km ver komt dankzij de 150 kW (200 pk) sterke krachtbron en de accu van 82 kWh.

De overige uitvoeringen hebben een tweede elektrische motor op de vooras, waardoor de Enyaq vierwielaangedreven kan worden. Er zijn uitvoering van 195 kW en 225 kW (ruim 300 pk) sterk. Beide worden voorzien van een 82 kWh batterijpakket waarbij de actieradius uitkomt op maximaal 460 km. De sterkste Enyaq legt desgewenst de 0-100 km/u-sprint af in 6,2 seconden. 

De jongste loot van Skoda’s iV-familie – de geëlektrificeerde modellen – kan op een snellader worden aangesloten. Opladen van 10 naar 80 procent stroom met een 125 kW lader duurt naar verwachting 40 minuten. Via een 230 Volt-aansluiting of wallbox laad je de accu in 6 tot 8 uur op. 

Begin 2021 in de showroom

Eind dit jaar start de productie van de Skoda Enyaq. Als eerste verschijnt de exclusieve Founder’s Edition, die de oprichting viert van het merk in 1895. In Nederland arriveert de SUV begin 2021 in de showroom. Tegen die tijd kunnen we de prijzen melden.

Tags:

Er kan niet meer gereageerd worden.